Skapa ditt digitala badrumsskåp och få notiser när dina favoriter är på kampanj.
Tips & Råd

5 tips för ett friskt hårsvall

Torrt och livlöst hår? Inte längre! Det är dags för en riktig detox av din hårbotten. Vi tipsar dig om hur du blåser nytt liv i ditt hår. Nu reder vi ut ditt hårsvall, bokstavligen. 


Tvätta inte håret alltför ofta

Vatten torkar ut ditt hår, och tvättar du för ofta finns det risk för att din hårbotten hamnar i obalans. En hårbotten i obalans innebär en ökad talgproduktion då håret känner sig uttorkat och vill fylla på med fett för att smörja in sig. Det resulterar i att vi kan uppleva håret som mer fett, varpå vi tvättar håret oftare och karusellen är igång. 1-2 gånger i veckan är tillräckligt, och smörj gärna in ett leave-in balsam mellan gångerna. 

Scalp Care Revitalizing Treatment innehåller Living Proofs specialutvecklade Healthy Follicle Complex™. Denna behandling går på djupet för att motverka håravfall genom att bekämpa miljöfaktorer som stress, kost och föroreningar (bland många andra). En leave in-behandling som appliceras under natten och motverkar miljöeffekter för ett tjockare, hälsosammare hår.

Om du har en torr hårbotten leta efter ett schampo med fuktgivande egenskaper. Schampon som återfuktar håret hjälper håret att andas och återställer pH-balansen. Du bör undvika schampon och hårvårdsprodukter som innehåller sulfater som torkar ut ännu mer. Sulfater är ett ämne som effektivt avlägsnar oljor och ger ifrån sig den löddrande effekten du kan uppleva hos schampo och handtvål. Skippa sulfater och välj ett naturligt och ekologiskt alternativ istället. 

Vi älskar R+Co Water Activated Enzyme Exfoliating Shampoo med naturliga enzymer och AHA-syror från frukt som skonsamt exfolierar utan att torka ut håret. Den kornfria exfolieringen ger nytt liv till håret samtidigt som håret återfuktas. Passar dig som vill ha ett friskt hår och en balanserad hårbotten.


Borsta håret regelbundet

Borstar du håret? Om inte så rekommenderar vi dig att införskaffa en bra borste eller kam. Börja med topparna och arbeta dig försiktigt uppåt till skalpen. På så sätt undviker du tovor och längder som slits av. Undvik att borsta håret när det är blött. Håret är tre gånger känsligare när du borstar direkt efter duschen, så se till att handdukstorka håret och reda ut tovor med fingrarna istället. Tvätta dina kammar och borstar ofta, helst efter varje tillfälle.

Har du testat våra kammar? Beautyqlick har egendesignade kammar som håller vad det lovar, och sedan är det också väldigt snygga! Min favorit är Sweet Mermaid Pink. 


 Gör en inpackning

Pyssla om dig själv och lägg en hårinpackning. Tänk på att håret (som allt annat) mår bra av att stärkas och återfuktas. It’s pamper-time! Lyxa till det med en inpackning eller hårmask varje vecka för att vårda ditt svall. Vi gillar Chroma Absolu från Kérastase med en kombination av aminosyra och Centella Asiatica som reparerar skadat och slitet hår orsakat av färgning.

Massera in en hårolja för extra vård av kluvna och torra toppar. Du tar bara några droppar i handdukstorkat hår och masserar in det i dina längder och toppar. Vår favorit är MoroccanOil Original Oil Treatment med argan olja som vårdar och tillför näring till ditt hår. Passar som efterbehandling om du färgar håret eller om du använder värmeverktyg och vill skydda håret från slitage.


Investera i ett bra värmeskydd

Spraya eller kamma alltid in värmeskydd innan du fönar och stylar ditt hår eftersom stylingverktyg sliter på hårstrået. Se till att återfukta håret på djupet mellan gångerna om du gillar att använda dina stylingverktyg. Packa in håret 2-3 gånger i veckan och addera även en hårolja till din hårvårdsrutin. Om ditt hår går att lufttorka så är det allra bäst.


Fläta håret innan du lägger dig

För att undvika hårstrån som går av och slits, testa att sova med fläta. Vakna upp med naturliga beach-waves utan att ha ansträngt dig. I woke up like this! Eller varför inte en sovmössa?

Välj mjuka hårsnoddar som inte skaver om du brukar sätta upp håret. Du har väl inte missat att scrunchies är tillbaka? Vi älskar scrunchies och har hårsnoddarna i alla regnbågens färger. Varför inte i pasteller nu till våren!

Vilken är din bästa produkt för ett friskt hår? Dela med dig i vår community!


/Petra Vikner

Auktoriserad hudterapeut