Skapa ditt digitala badrumsskåp och få notiser när dina favoriter är på kampanj.
Tips & Råd

Hormoner och hår

Tappar du hår? Det är viktigt att ta varningstecknen på allvar och undersöka problemet närmare. Håret är uppbyggt av proteinet keratin och växer i tre faser: anagen, catagen och telogen fas. Men vad kan orsaka håravfall? Stress, hormonell obalans eller brist på vitaminer och mineraler kan alla påverka ditt hår negativt.

För att bromsa håravfallet är det viktigt att hitta sätt att minska stress och återhämta sig. Yoga, meditation och avslappningsövningar kan hjälpa dig att hitta balans och lugn. En hårmineralanalys kan också vara en bra idé för att kontrollera dina vitamin- och mineralnivåer.


Hårstrået är uppbyggt av keratin, ett protein som även bygger upp hud och naglar. Hårstråets rot kallas för hårsäck, och hårsäcken har faser som strået växer utifrån. Ibland vilar strået för att sedan växa och vila igen. Varje hårstrå har sitt eget tempo och växer ca 0,35 mm per dag. Håret växer i tre faser: anagen, catagen och telogen fas. 

Hårets olika faser
Den första fasen, anagen fas eller tillväxtfasen är den fas där hårstrået bildas och växer. Tillväxtfasen kan variera, hur länge och snabbt håret växer beror på vilken kondition hårsäcken har. Om du tar hand om ditt hår och ger strået näring brukar hårstrået växa snabbare. 

Den andra fasen, katagen fas kallas också för övergångsfasen. Här övergår håret från aktiv tillväxt till vilande. Hårsäcken drar ihop sig och slutar ge näring till hårstrået. Den katagena fasen är den fas som är kortast och en övergång till telogen fas.

Den telogena fasen, vilofasen, är den fas där hårstrået vilar. Lite som att hårsäcken samlar kraft inför kommande fas då en ny tillväxtfas börjar om. Under vilofasen sitter hårstrået kvar i hårsäcken men växer inte mer. Efter ett tag lossnar strået när du kammar dig eller tvättar håret och lämnar plats för ett nytt hårstrå. 

Stressade hårstrån? 
Vid stress går hårstrået in i en ofrivillig vilofas och håret slutar helt enkelt att växa. Du kanske har varit med om kala fläckar som breder ut sig över hårbotten, eller ett speciellt område som helt saknar hår. Det är ett tecken på att det är dags att bromsa och dra ned på tempot. 

Men hur bromsar du? I dagens samhälle med ett överbelastat informationsflöde är det svårt att känna in vad som just ger dig lugn. Sätt dig gärna ned och reflektera över hur din återhämtning ser ut. Yoga, meditation och avslappningsövningar är alla tekniker som kan få dig grundad och mer i balans med dig själv. Hitta tillbaka till ditt andetag och lär dig djupandas med magen. 

Hormonell obalans kan också vara en orsak till håravfall och är inte ovanligt i samband med stress. En hormonell balans kan även uppstå vid mens och du kan tappa mer hår precis innan din lingonvecka. Vitamin- eller mineralbrist kan vara en annan orsak till varför ditt hår bryts av på mitten eller ser tunt och sprött ut. Ett enkelt sätt att kolla upp dina värden är med en hårmineralanalys. 

Om du lider av håravfall finns det hjälp att få. Här listar vi våra favoriter när det kommer till att balansera upp din hårbotten så att du får en frisk och hälsosam skalp igen. Lyckligtvis finns det produkter som kan hjälpa till att återställa och balansera din hårbotten.


Virtue Recovery Discovery Kit 
Innehåller Recovery Shampoo, Recovery Conditioner, Restorative Treatment Mask och Alpha Keratin 60ku®. Hela kitet jobbar med att återuppbygga skadat hår och stärka håret på djupet. Du får ett fylligt hårsvall med glans ända ut i topparna. 
Är 3-stegssystemet som återställer och bevarar hårets fuktbalans, optimerar hårbottenmiljön och skyddar färgat hår.  Kitet innehåller System 5 Cleanser Shampoo, System 5 Scalp Revitaliser och System 5 Scalp Treatment. Tillsammans ökar produkterna hårets motståndskraft samt motverkar att hårstrån bryts av.

Petra Vikner
Auktoriserad hudterapeut