Skapa ditt digitala badrumsskåp och få notiser när dina favoriter är på kampanj.
Trender

Psoriasis i hårbotten

Torr hårbotten uppstår vid brist på fukt. Brist på fukt kan bero på kyla och blåst, när temperaturen skiftar från en sekund till en annan. Din skalp behöver lite extra omsorg just under vinterhalvåret. Vi hjälper dig att stärka din hårhälsa. Back to the roots!

Fukt behövs alltid oavsett väder så du gör rätt i att återfukta huden och hårbotten året om. Ta hand om din hårbotten med återfuktande produkter som binder fukt från rot till topp. 

Olja vs fukt
Olja kapslar in fukten i huden, det vill säga försluter redan befintlig fukt så fukten inte kan rymma någon annanstans. För att olja ska bli återfuktande krävs en vattenbaserad komponent. Fett (olja) och fukt (vatten) behövs lika mycket för att kunna ge huden fukt. 

Använd gärna olja innan du tvättar håret - och efter för att bevara fukten. Tänk på att tvätta bort den överflödiga olja som ligger kvar på huden. 

Pre-cleanser oil
Vi gillar den prisbelönta Aceite de moska från Ceremonia. Massera in oljan i hårbotten för att luckra upp produktrester och överflödig talg som annars kan vara svårt att få bort. Skölj sedan håret som vanligt och följ upp med ditt schampo, hårmask och balsam. 


Kan din torra hårbotten vara eksem? Dermatit är den medicinska termen och syftar på en inflammation i huden som ger upphov till en irriterad skalp.  

Eksem i hårbotten
Seborroiskt eksem, även kallad seborré eller mjälleksem uppkommer oftast på ställen med en ökad talgproduktion. Det börjar klia och en rodnad uppstår med fjällande utslag. Orsaken kan vara svampöverväxt. 

Seborroiskt eksem läker oftast ut av sig själv men kan behöva ytterligare behandling. Svampdödande medel finns som schampo för att minimera orsaken till mjälleksem. 

Lätt att blanda ihop eksem och psoriasis
Det kan vara lätt att förväxla mjälleksem med psoriasis men de skiljer sig åt i karaktär. Det är vanligt att psoriasis framträder i hårbotten men kan också sprida sig. Psoriasis orsakas av en alltför snabb tillväxt av hudceller och cellproduktionen kommer då i obalans.

Din livsstil spelar en stor betydelse här. Du kan alltså påverka dina symtom till det bättre om du väljer en hälsosam kost, stressa mindre och slutar med nikotin. 

Var snäll mot din hårbotten och välj milda produkter som inte torkar ut. Läs mer


Haircare is self-care
Ett gott råd är att skrubba din hårbotten en gång i veckan. Om din hårbotten är oljig, tänk olja löser olja och massera gärna in en hårolja i hårbotten innan schamponering. Samma gäller om du har en känslig hårbotten. Boosta med fukt genom att lägga en hårmask en till två gånger i veckan.

Scrub your scalp
Vi gillar Papaya scalp scrub från Ceremonia. Ett exfolierande schampo som fungerar precis som en detox. Enzymer från papaya tillsammans med bolivianskt rosa salt exfolierar och balanserar din hårbotten. Extrakt från guavablad och Prickly Pear Cactus återfuktar på djupet. 

Hårmask som ger fukt
Mascarilla de babassu från Ceremonia passar dig med känslig hårbotten som binder fukt samtidigt som babassuolja och Cupuaçu-smör från Peru stärker håret. Använd hårmasken innan balsam för bästa resultat. Dessutom luktar denna hårmask helt magisk. Tänk i tonerna som Mojave Ghost av Byredo.


Uppnå bästa hårhälsa!
Om du har lockigt hår, tänk på att använda lätta produkter som reder ut ditt hår och skapar definition till dina lockar. För att undvika trassel, applicera ett leave-in balsam och red ut lockarna med fingrarna. Avsluta med en hårolja.

Vid tjockt hår, undvik sulfater och silikoner som torkar ut håret eftersom det ofta blir torrt. Arganolja och aloe vera ger håret fukt medan kamomill lugnar en känslig hårbotten. 

För dig med tunt hår, införskaffa ett schampo och balsam som ger volym. Lyft håret från rötterna för att skapa en look med mer volym. Bygg upp hårstrået med hjälp av keratinbehandling. Avsluta med en vårdande olja för att kontrollera frizz.

En frisk hårbotten behöver massage
Massera hårbotten regelbundet med Scalp masajeador för att stimulera blodcirkulationen och exfoliera talg och produktrester skonsamt. 


“Never underestimate the power of a good hair day.”

/Petra Vikner
Auktoriserad hudterapeut