Skapa ditt digitala badrumsskåp och få notiser när dina favoriter är på kampanj.
Tips & Råd

Kan du mixa syror med retinol?

För att kunna ta din hudvård till nästa nivå behöver du veta vad som fungerar och inte. Vilka produkter går egentligen att mixa, och vilka är ett big no no? Då du hittat dina produkter som passar varandra förstärker du din hudvård på bästa sätt. 


Vi vet att hudvård kan vara en hel vetenskap. Innan du förvandlar ditt badrum till ett kemilabb går vi igenom vilka ingredienser som inte leker lika bra tillsammans. Lika leker bäst, eller? 


GLYKOLSYRA (AHA) - SALICYLSYRA (BHA)

Glykolsyra och Salicylsyra är ingen bra match. Båda är kraftigt exfolierande syror som enskilda kan åstadkomma storverk men tillsammans blir för mycket för huden. Mer är inte alltid bättre. Välj en syra som du börjar lägga en gång i veckan för att sedan försiktigt trappa upp.


AHAS/BHAS - VITAMIN C

Som vi vet exfolierar AHA och BHA-syror huden och ska användas med respekt. Vitamin C är faktiskt också en syra, även kallad askorbinsyra. Vi rekommenderar inte att lägga syra på syra då det kan orsaka irritation. Lägg C vitamin på dagen för att sedan pensla på en syra under kvällen. 


AHAS/BHAS - RETINOL

Retinol har en lätt exfolierande effekt i kontakt med huden då komponenten stimulerar till cellförnyelse. Om du mixar retinol med syror finns en risk att din hud blir torr och irriterad. Planera hur du lägger upp din rutin med syror tillsammans med din övriga hudvårdsrutin. 


RETINOL - VITAMIN C

Eftersom retinol har en lätt exfolierande effekt och vitamin C är en syra fungerar inte denna mix heller. Huden kan bli mer känslig om du använder dem tillsammans. Retinol och vitamin C är komponenter som borde tillhöra din hudvårdsrutin, men då enskilda. Vi rekommenderar vitamin C under dagen och retinol på kvällen. 


OLJEBASERAD - VATTENBASERAD

Olja och vatten separerar sig med varandra, det har du säkert erfarenhet av. Olja består utav fett och vill inte blandas utan stöter bort all vätska. I hudvård tillsätts oftast emulgeringsmedel för att en emulsion ska uppstå, en bindning mellan två olika komponenter: vatten och olja i det här fallet. 

Avrunda din hudvårdsrutin med en ansiktsolja som förseglar in alla berikande ingredienser från tidigare produkter. Oljan kapslar in all fukt som du tillfört huden. Vi rekommenderar att använda hyaluronsyra tillsammans med syror och retinol. Exfoliering kan göra huden torr och då är hyaluronsyra en räddare i nöden som återställer fukten i huden. 


Du läser mer om syror och hyaluronsyra här.


/Petra Vikner

Auktoriserad hudterapeut