Skapa ditt digitala badrumsskåp och få notiser när dina favoriter är på kampanj.
Trender

Möt makeup artisten Mia Högfeldt som vigt sitt liv åt kvinnors självkänsla

Mia Högfeldt har jobbat i branschen sedan slutet av 80-talet. Hennes mål var inte att bli maskör eller make-up artist. Det var livet som förde henne dit hon är idag. Med en mamma som var modell, var Mia ofta med henne ute på jobb. Det var mestadels modevisningar.  Hon själv fick inte sminka sig för sin mamma. 
- "Alla" mina kompisar sminkade sig men jag fick inte ens ha mascara. Se vad det resulterade i!!!

Idag har Mia gjort det mesta som en makeup artist kan ha på sitt CV. Hon har jobbat med stora modekampanjer, tv-produktioner, visningar, modeveckan och hon har rest över hela världen på olika uppdrag. Hon har sminkat skådespelare, artister, författare och även Hollywood kändisar. Mia sitter även med i juryn på Swedish BeautyAwards och har arbetat som lärare på de flesta makeup skolor. Det finns inget som Mia inte har gjort i sitt yrke som makeup artist!

Mia, berätta lite om din bakgrund.
Som liten drömde jag om att stå på scen som prima ballerina, men en ridolycka och nästan tre månader på sjukhus satte stopp för den karriären. Jag gick Tillskärarakademin och tog sedan en liten tur till London för att visa mina skills och min vision. 

Detta var innan EU så jag var olagligt i landet. Det var tuffa år men väldigt roligt och nya dörrar öppnades för möjligheter, som för många låter häpnadsväckande. Om man inte begränsar sig och inte tänker så mycket utan låter magkänslan styra, ger det utrymme att upptäcka sina styrkor och sin begåvning och då är det mesta möjligt. För mig handlade det mycket om detta, tillsammans med bra timing och goda kontakter.

I London skördades inte den frukt jag siktat på. Jag blev gravid och fick ett litet mirakel i form av min första son, Christopher. Som ensam mamma blev jag tvungen att fokusera på andra saker, här och nu! Jag har ingen stor familj eller traditioner. Mina barn är det största, efter det kommer arbetet. Det är där mitt sociala liv byggts, min tid tillbringas och mina drömmar lever. Allt har byggts upp kring mitt arbete. Jag har köpt en gård där jag planerar för hur jag kan använda den, för mitt och andras arbete. 

Hur landade du sedan i ditt yrkesval som makeup artist? 
Jag kontaktade makeup artisten Kajsa Svanberg och frågade om jag fick bli hennes assistent och hon svarade ja. Jag jobbade med henne ett tag och lärde mig massor. Det dröjde inte länge innan Kajsa sa att jag var redo att själv jobba som makeupartist och fick jobb på MIKAs modellagentur, som sedan var min agent i 20 år. Min personlighet, höga arbetsmoral , min tålighet och min talang, har varit en grym kombo för att klara mig så här länge och fortfarande ligga på topp. Jag blir liksom outtröttlig eftersom jag får energi av denna puls och det tempo som jobbet innebär. Det är få förunnat och jag är så tacksam. Jag känner mig lyckligt lottad. Sedan 13 år driver jag mitt arbete helt på egen hand och jag är alltid uppbokad. 

Har du några favoritprodukter som du alltid använder i ditt jobb?
Jag har ett verktyg som jag använt i 30 år. Det är en franstång framtagen främst för den asiatiska marknaden, där många har korta nedåtpekande fransar. Den heter Eyelash curler Corner. 

Vilka trender är heta just nu?
Trender för mig ligger i att hitta sig själv och inte jaga vad som är “rätt” eller vad som är det “senaste”. 
Idag är fokus mer på individen och dennes förutsättningar mer än att proffsen sätter regler och trender. Det kan vara befriande men också förvirrande.

Det är där jag kommer in som en slags coach för att få varje kvinna att hitta sin självsäkerhet och trygghet. Jag vill skanna in personens intressen och vara lyhörd för att sedan kunna guida henne in i sin egen styrka och “trend”. ”Sminka fram, inte över”! Istället för att jobba utifrån trender där du ändrar på dig själv, så utgå alltid från dig, dina behov och förutsättningar. 

Hur ser trenden för ögonbryn ut just nu? 
Naturligare bryn, individuellt anpassade bryn. Anything goes! Här har jag ett tips! Ibland kan produkter för brynstyling vara överflödiga. Något som fungerar ypperligt är att ta sin brynborste eller en ren tandborste, spraya den med lite hårspray och forma brynen som du vill ha dem. Det går minst lika bra.

Lägger du själv ner mycket tid på makeup, när det kommer till dig själv? 
Nej jag lägger mer fokus på andra, om jag inte ska gå på fest och vill göra mig lite extra fin. 
Det är kul och mysigt att få fixa mig själv inför ett trevligt tillfälle. Ofta går det på 10 minuter, men har jag tid kan jag lägga en timme på hår och makeup, för att det är mysigt att pyssla om sig själv ibland. Om jag har ont om tid men vill piffa till mig snabbt, blir det ett par snygga röda läppar. Det funkar alltid!

Du har även släppt en bok, berätta om den.
Jag blev kontaktad av Bonnierförlagen som ville göra en bok med mig. Makeup, som boken heter, gavs ut i april 2015 och är full av knep och tips på alltifrån smink ,produkter och oumbärliga verktyg, till hur du vårdar hela din kropp, från ansiktet till fötterna.

Har du några favoritprodukter i ditt arbete som du kan tipsa om? 
Ja visst har jag det.
Honey Glow Priming Moisturizer från HICKAPDen har lyster utan att vara glittrig och är fuktig utan att vara fet. Fantastisk på vintern när man har torr hud eller för den delen en mogenhud året runt. Den ger verkligen ett fint underlag. HICKAP startades av influencern Wilma Holmqvist och jag upptäckte denna fantastiska produkt i samband med att jag hjälpte till med produktutveckling i företaget. Glow up liquid illuminator från Beauty Act är en annan favorit. Ypperligt är att blanda den i en concealer och applicera under ögat som en ljus reflekterare. Punktapplicera där du vill lyfta och framhäva. Till exempel på brynben, kindben och näsrygg som en fräsch highlighter. Sen har jag en favorit för naglarna, Seche vite Dry Fast Top CoatDet får nagellacket att torka väldigt snabbt.

Vilka produkter har du i ditt egna badrumsskåp?
Jag har en ögonpenna från - By Terry som är mjuk och sitter riktigt bra .

Hur är det med hållbarheten på makeup produkter? 
Om man använder verktyg som man gör rent efter användning håller sig produkterna fräscha. 
Om du använder produkter direkt på huden, blandas den med bakterier. Använd gärna en liten väska där du förvarar dina rengjorda penslar och verktyg. Blöta och feta produkter har kortare hållbarhet runt ca 6 månader och torra pressade produkter kan hålla i upp till 2 år. Tvätta dina verktyg åtminstone varannan vecka med schampo eller tvål. Om de har fett på sig använd diskmedel. 

Kan vi slutligen få några kloka råd och tips från dig som är expert!
Använd fantasin. Man tar vad man har. 
Sudda ut gränser och regler, våga använda produkter till olika användningsområden. 
Var kreativ! En ögonskugga eller ett läppstift fungerar lika bra på kindbenen. 
Det är bara att jobba med produkterna. Lyft fram det du är stolt över istället för att dölja det du är mindre nöjd med

Vill du boka Mia Högfeldt för privat konsultation i hennes egna studio på Vallhallavägen i Stockholm? Besök hennes hemsida för kontaktuppgifter.

Tusen tack Mia Högfeldt för att du delar med dig av dina råd och tips och lycka till med dina kommande uppdrag!

/Malin Tilja 
Skönhetsredaktör och bloggare

(Fotocred, Daniel Olsson, Peter Knutson)
chat
×
För en mer personlig upplevelse, logga in eller skapa ett konto här.
Berätta lite om din hudtyp, så ska jag skapa några personliga rekommendationer bara för dig!
send